Sportowcy narażeni są codziennie na utratę wielu składników odżywczych – białek, węglowodanów, sodu. Wiele z nich wykorzystywanych jest podczas pracy mięśni oraz ich późniejszej regeneracji, sód wydalany jest z naszego organizmu podczas procesu pocenia się. Jak sportowcy radzą sobie z tymi niedogodnościami? Czy ich dieta różni się od diety normalnego człowieka? Tak. Przede wszystkim dieta sportowca musi być wspomagana produktami o podwyższonej ilości białka oraz węglowodanów. Aby skutecznie uzupełniać te niedobory sportowcy stosują przede wszystkim odżywki oraz suplementy diety. Są one dostępne bez recepty, jednakże ich przyjmowanie powinno być ściśle kontrolowane przez trenera, dietetyka lub lekarza sportowego. Produkty te uzupełniają braku składników odżywczych, ale przede wszystkim wspomagają budowanie odpowiedniej masy i rzeźby sportowca. Wśród suplementów diety znajdziemy również produkty witaminowe oraz napoje izotoniczne, które znacznie lepiej nawadniają organizm niż zwykła woda.