Okres po porodzie dziecka jest trudny dla każdej kobiety i wiąże się dla niej z wieloma wyrzeczeniami. Szczególnie te z pań, które karmią dziecko własnym mlekiem, doskonale wiedzą jak trudne jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Oczywiście, zdarzają się dzieci, które nie są uczulone na składniki pokarmu matki, jednakże nie chodzi o to, aby pakować w młody organizm wszystko co popadnie. Pokarm matki jest bowiem jedynym dostarczycielem wszystkich składników mineralnych i witamin dla dziecka. Przede wszystkim, w trakcie karmienia nie wolno pić alkoholu, ani palić papierosów. Ponadto, warto zadbać o to, aby dieta była łagodna i składała się głównie z gotowanych warzyw oraz białego mięsa. Potrawy najlepiej jest przygotowywać na parze lub gotować w wodzie. Raczej należy unikać smażonego, szczególnie w głębokim tłuszczu jedzenia. Dla młodego organizmu i układu pokarmowego jest to zbyt ciężki do strawienia pokarm. Ponadto, nie powinno się pić kawy i mocnej herbaty, a raczej głównie wodę.