Gdy cierpimy na anemię nasza dieta powinna być bogata w żelazo. Jednak to nie wszystko, aby żelazo było dobrze przyswajane i organizm wrócił do równowagi, nasza dieta powinna także zawierać sporo witamin i mikroelementów. Anemia to zresztą coś więcej niż niedobór żelaza, często wynika z niedoboru innych minerałów (np. magnezu) lub białka albo którejś z cennych witamin. Najczęściej jednak to właśnie niedobór żelaza stanowi problem. Jak wtedy powinna wyglądać nasza dieta? Trzeba sięgać po produkty bogate z żelazo – to oczywiste. Nie można jednak zapomnieć o składnikach pokarmowych, które ułatwiają wchłanianie potrzebnego organizmowi żelaza. Szczególnie istotna jest w tym wypadku obecność witaminy C oraz białek. Generalnie ważne jest to, by dieta była zbilansowana i zróżnicowana. A jakie produkty zawierają w sobie szczególnie dużo żelaza, więc po które z nich szczególnie często powinniśmy w wypadku niedoboru sięgać? Będzie to przede wszystkim mięso, ryby i przetwory zbożowe, a także warzywa (szczególnie ziemniaki).