W założeniu dieta ketogeniczna opiera się na ograniczeniu ilości węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości tłuszczy. Jak wiadomo najwięcej energii dostarczają właśnie tłuszcze i białka, a nie węglowodany. Przy ich spożywaniu w organizmie pojawia się glukoza rozprowadzana przez insulinę. Po transporcie do wątroby i uzupełnieniu glikogenu jej nadmiar przemienia się w tkankę tłuszczową. Jeśli natomiast nie dostarcza się glukozy to organizm musi szukać innych źródeł energii. Właśnie wtedy sięga do procesu lipolizy (rozkładu tłuszczy). Glukoza jest potrzebna do prawidłowej pracy mózgu, jednak gdy jej brakuje wykorzystywane są ciała ketonowe pochodzące z rozkładu tłuszczy. Ważną zasadą diety jest przyjmowanie dziennie tylko 50g (1kg warzyw/dwie kromki razowego pieczywa) węglowodanów. Tylko tyle jest potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo należy pić dużo wody, co związane jest z dużą ilością ketonów. Dieta przeznaczona jest dla osób nie mających problemów z nerkami, czy wątrobą. Organizm potrzebuje czasu na przestawienie i jest to 6-8 tyg.