Nasz organizm każdego dnia narażony jest na działanie licznych substancji chorobotwórczych, drobnoustrojów. Odporność jest kluczem, aby nie dać się opanować infekcji czy chorobom. Budowanie odporności oraz odpowiednia dieta to podstawa. Jedną z barier ochronnych jest nasza skóra. A inne? Jak powinna być ułożona dieta, aby móc dostarczać nam składniki odżywcze? Codzienna dieta powinna być bogata w liczne witaminy, sole mineralne oraz mikroelementy. Te składniki znajdziemy przede wszystkim w warzywach. Warzywa powinny być spożywane w formie nieprzetworzonej, tj. niegotowanej, nie poddane obróbce cieplnej. W ten sposób zachowują maksimum swoich składników odżywczych. Warto spożywać również produkty bogate w białko – to ono jest budulcem mięśni, także niezbędnym składnikiem podczas procesów regeneracyjnych u sportowców. Kolejny ważny składnik to węglowodany – to cukry dostarczają energię oraz pozwalają hamować katalizę mięśni. W codziennej diecie nie powinno brakować również produktów zbożowych, w których znajdziemy przede wszystkim błonnik.