Nie istnieje coś takiego jak dieta na redukcję tłuszczu. Tłuszcz jest spalany stopniowo podczas procesu kiedy spalamy więcej kalorii niż spożywamy. Dlatego podczas odchudzania warto orientować się co ile ma kalorii i ile spalamy podczas poszczególnych wysiłków. Początkiem odchudzania powinno być obliczenie dziennego zapotrzebowania energetycznego z uwzględnieniem tracenia na wadze. Bezpieczne jest chudnięcie od 0, 5 kg do 1 kg tygodniowo. Wtedy mamy pewność, że odchudzanie jest efektywne i bezpieczne, tracimy tłuszcz, a nie wodę z organizmu. Spalanie tłuszczu i trawienie można trochę oszukać stosując odpowiednie dodatki w codziennej diecie. Naturalnymi spalaczami tłuszczu są np. przyprawy takie jak pieprz cayenne, papryczka chilli, imbir, kurkuma. Papryczka i pieprz zawierają naturalną kapsaicynę, tłuszcz jest spalany dzięki efektowi termicznemu. Warto spożywać także zieloną herbatę, czosnek oraz masło orzechowe. To ostatnie ma dużo kalorii, ale wystarczy płaska łyżeczka dziennie aby podkręcić metabolizm.