Aby powiększyć masę mięśniową nie wystarczy sam, nawet bardzo intensywny trening. Potrzebny jest także budulec, który zostanie dostarczony wraz z dokładnie przemyślaną dietą.
Dieta osoby, która buduje masę, musi opierać się na białku. Białko jest częścią każdej komórki w ludzkim ziele, podobnie jak każdego mięśnia. Niezbędne okaże się dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji białek: najlepiej pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgnąć po chudy drób i mięso wołowe, chude ryby, a także nabiał i mleko – także chude. Do tego należy stosować odpowiednie odżywki, gdyż ilość białek z pożywienia może okazać się niewystarczająca. BCAA – aminokwasy rozgałęzione są polecane przy wzmożonym wysiłku, jakim jest trening nad masą. Nie można zapominać także o witaminie B6 i wapniu.
Podczas budowania masy wskazany jest dodatni bilans energetyczny, więc w diecie świetnie odnajdą się węglowodany. Znajdują się one w ziemniakach, makaronach, produktach zbożowych. Przydatne mogą okazać się także batony energetyczne. Tłuszcze powinny być pochodzenia roślinnego i zawierać cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomogą budowanie masy.
Należy pamiętać o przyjmowaniu zwiększonych ilości płynów, które pomogą pozbyć się z organizmu pozostałości po przemianie białkowej.