Dla każdego sportowca niezwykle ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta bogata w białko i węglowodany, które stanowią budulec mięśni oraz źródło energii. W ciągu dnia zdarzają się jednak często dłuższe przerwy między posiłkami. W takich chwilach warto sięgnąć po batony proteinowe. Są zdrowszą i bardziej wartościową formą przekąski niż wysoko przetworzona żywność, taka jak różnego rodzaju słodkie i słone przekąski dostępne w większości sklepów spożywczych. Bogate w składniki odżywcze stanowią wygodną formę zaspokojenia głodu i nagłej potrzeby dodatkowej dawki energii. Batony proteinowe dzielą się na trzy rodzaje: białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Pierwsze z nich są bardzo sycące i stanowią uzupełnienie diety wysokobiałkowej. Najlepiej stosować je krótko po wysiłku fizycznym, gdyż przeważnie zawierają także elektrolity i witaminy, których brakuje w organizmie po treningu. Batony energetyczne to duży zastrzyk energii, dlatego są idealne przy uprawianiu sportów wytrzymałościowych. W celu zaspokojenia głodu pomiędzy posiłkami najlepiej sięgać po batony węglowodanowo-białkowe, gdyż stanowią zbilansowane źródło składników odżywczych. Należy jednak pamiętać,że batony nie zastępują pełnowartościowych posiłków, stanowią jedynie ich uzupełnienie.