Każdy organizm jest inny, ale każdy organizm potrzebuje paliwa. Zapotrzebowanie na „paliwo” nazywany zapotrzebowaniem energetycznym. Jest to ilość energii, która jest potrzebna organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Terminem, które łączy się bezpośrednio z zapotrzebowaniem energetycznym jest wartość energetyczna produktów czyli energia jaką organizm przyswaja po spożyciu danego produktu. Jest wyrażana w kilokaloriach (kcal). Przyjmuje się, że dorosła kobieta powinna spożywać dziennie 2000 kcal, a mężczyzna – 2500 kcal. To są jednak wartości umowne ponieważ każdy organizm jest inny, zapotrzebowanie jest zależne od płci, wieku, aktywności fizycznej, wagi. Ustalenie prawidłowej wysokości zapotrzebowania jest ważne dla utrzymania prawidłowej wagi. Osoby, które chcą odchudzać się poprzez ograniczenie kalorii muszą pamiętać, że są one niezbędne także do oddychania, trawienia, pracy pozostałych organów. Przy odejmowaniu liczby spożywanych kalorii nigdy nie można schodzić poniżej minimalnego progu kalorii potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.